Reklama
 
Blog | Ladislav Hanuš

RUSKO – kdy zas přijedou do střední Evropy?

V roce 1945 nás dostalo Rusko do sféry vlivu. V Praze schválně umírali lidi na konci války jen proto, že je měli osvobodit Rusové a ne Američané. Rok 1948 a družení s CCCP. V srpnu 1968 přijeli na pomoc našim tátům a začala ruská okupace. Pak pád železné opony a odjezd ruské armády ze střední Evropy. 2008 útok Rusů na Gruzii a mediální válka „mírotvorců". Kam vyjede ruská armáda příště?




1945 – 1948 –1968 – 2008 – 20??

Reklama

Rusko dokazuje, že je schopné agrese a EU není schopna ruskou agresi usměrnit a účinně jí bránit. Ruskou agresi v Gruzii odsoudil Senát Parlamentu ČR. Ale EU se nepodařilo dodnes ruskou agresi v Gruzii ukončit.

Ruská zahraniční politika? Přes zimu energetická válka a o prázdninách vojenská okupace. Neválčilo a asi nebude válčit moderními zbraněmi. A proč taky. Stačí mu tanky a mediální propaganda. V současnosti je ruská armáda schopná jet po lepších evropských dálnicích a neobsazených hranicích uvnitř EU jen o něco rychleji než v 1968. A nemusí jet v tancích, ale jen v autech a ani to nemusí být auta vojenská.

Moderní prvek? Tajná armáda. Rusko může provést invazi jako navenek civilní akci. Vojáky obleče jako civilisty a posadí do civilních aut. Na území jiného státu se pak objeví jen lidé a zbraně, nikde vojáci, nikde tanky. A evropské státy se budou dohadovat, jestli to je a nebo není válka a jestli to jsou nebo nejsou ruští vojáci. A jestli lze válčit s "nevojáky" a kde je vlastně všude na svém území mají. Jestli má řešení v kompetenci armáda, policie, nebo tajná služba.

Pokud Rusko podnikne obsazení bývalého východního bloku, může se mu to podařit v několika hodinách. Z ruské hranice je to do Prahy ani ne den cesty. Když by vyjeli "ruští civilisté" v civilních autech z ruského Kaliningradu v 23:00 SEČ, přijeli by do Prahy na Václavské náměstí další den v půl třetí. Je pravděpodobné, že v ČR je řada "ruských civilistů" a "ruských diplomatů", kteří by byli na místě dřív:) Kolik dní by trvalo EU než by začala jednat?

Fakta o rychlosti silniční dopravy z Ruska do Česka:

Kam: CZ,Kr.,Praha-Václavské nám./Wilsonova
Celková délka: 1545.3 km
Doba jízdy: 1 den., 01 min. (při předpokládané průměrné rychlosti 65 km/h)

Odkud: RUS,Kaliningrad
Kam: CZ,Kr.,Praha-Václavské nám./Wilsonova
Celková délka: 856.8 km
Doba jízdy: 15:26 (při předpokládané průměrné rychlosti 56 km/h)

(http://www.skoda-auto.com/moss-cze/services/routeplanner/route.htm)

Jaká bude politika EU? Bude pohotová? Jak dlouho bude trvat než se státy EU dohodnou na společném postupu v okamžiku, kdy ruská armáda přejede hranici? A proč by se o to nemohla pokusit? Nepotřebujeme už zase „osvobodit" např. od EU"? Ruská armáda by nepřijela poprvé. Cestu zná, pohonné hmoty má a vojáky taky. Bude vlastnit ruská firma i pražské letiště?